Tips & råd om kyl och frys

Ta tempen på ditt kylskåp

Ställ en termometer i ett glas vatten, gärna över natten. Kylen skall ha en snitt temperatur på +5°C. Ställ varorna i kylskåpet, så att luften kommer åt runt omkring.

Innan du ställer in matrester

Innan du ställer in matrester i kylen, låt dem kallna ordentligt (ute, när det är kallt ute eller i kallt vatten). Varm mat som ställs in i kylskåpet höjer temperaturen på andra matvaror i kylen i flera timmar och drar därmed extra el. Det gäller förstås även frysen. När du tinar upp mat, låt den stå i kylskåpet och tina. Det spar el.

Optimal placering

Om du har möjlighet, undvik att placera kyl och frys intill spisen. En frysbox kan placeras i ett svalare utrymme, exempelvis i källaren. Den drar mindre energi om rumstemperaturen är lägre. En frysbox som står i ett garage (+16°C) drar bara en tredjedel så mycket el som om den står i ett varmt pannrum (+25°C).

Var ekonomisk

Ha omsättning på varorna. Skriv datum på påsen eller burken. Packa portionsvis - limpan i mindre delar, så får du färskt bröd varje dag och köttfärsen i lämpliga middagsstorlekar. Om du använder folieformar blir det lätt en glipa mellan lock och form. Täta kanterna med frystejp, så att de blir lufttäta.